Investície do nehnuteľností na Slovensku stále rastú. Čo kupujeme najviac a čo naopak nechceme?

Investície do nehnuteľností na Slovensku stále rastú. Čo kupujeme najviac a čo naopak nechceme?

Hoci sa trh s nehnuteľnosťami na malú chvíľu spomalil a miestami pozastavil, na kúpu nehnuteľností Slováci nezanevreli. Práve naopak, investície do nehnuteľností sa stali pre mnohých dobrou voľbou. 

Slováci kupovali v prvom polroku hlavne kancelárske priestory, priemyselné priestory a maloobchodné priestory. Mnoho obchodov však bolo v riešení už počas minulého roka, takže aj vďaka tomu sa objem investícii do nehnuteľností vyšplhal až do výšky 432 miniónov eur. Podľa dát realitnej spoločnosti CBRE v porovnaní s rovnakým obdobím z minulého roka stúpol priemerný objem investícií do nehnuteľností až o 66 %. Najmenší záujem je v súčasnosti o hotely a penzióny, za čo môže práve situácia spôsobená koronakrízou. 

V porovnaní so zvyškom Európy si vedieme pomerne dobre. Celkový objem investícií do nehnuteľností sa však aj   európskom priemere zvýšil o 6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, teda prvým polrokom 2019.

Najväčší pokles transakcií bol v tento rok v dôsledku vládnych opatrení v súvislosti s koronakrízou v máji, no už v júni prišiel opäť mierny nárast. Objem investícií bude pravdepodobne priamo úmerne stúpať s rozbiehaním sa európskej ekonomiky a stabilnými investičnými nehnuteľnosťami zostanú logistické a rezidenčné nehnuteľnosti. Medzi žiadaný segment patria aj kancelárske priestory.

Spomenuté segmenty sú pre investorov atraktívnejšie na Slovensku, ako v okolitých krajinách, ako napríklad Česká republika či Poľsko, z dôvodu vyššej odolnosti proti výkyvom na trhu.

Bežné bývanie zostáva pre bežného Slováka naďalej nedostupné. Dostupnosť sa vypočítava štatisticky zo splátok priemerného mesačného zárobku. V roku 2020 by človek musel odkladať priemerný mesačný príjem približne 12 rokov, aby si dokázal kúpiť byt s rozlohou 70 metrov štvorcových. Ceny nehnuteľností na Slovensku sa v závislosti od kraja pohybujú v rôznych výškach a aj napriek nadpriemerným platom v Bratislavskom kraji, je napríklad vlastné bývanie pre jeho obyvateľov oveľa menej dostupné ako bývanie v Trenčianskom kraji pre obyvateľov Trenčianskeho kraja. Keďže trendom na Slovensku je stále kúpa vlastnej nehnuteľnosti, zadlženosť Slovákov kvôli dostupnosti hypoték aj naďalej rastie.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie