Ako si správne vybrať banku pri žiadosti o hypotéku na vlastné bývanie?

Ako si správne vybrať banku pri žiadosti o hypotéku na vlastné bývanie?

Výber banky je pre mnohých jeden z najzložitejších procesov. Ponuka je široká, podmienky pre získanie hypotekárneho úveru sa môžu diametrálne líšiť a na obiehanie všetkých bánk či sledovanie neustále sa meniacej situácie na trhu treba množstvo času. Ako si vybrať správne? Okrem možnosti poradenstva s odborníkom v oblasti financií tu máme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere banky poskytujúcej hypotéku na vaše nové bývanie.

 

Maximálnu výšku hypotéky viete ovplyvniť

 

Pokiaľ žiadate o hypotéku, jednou z podmienok je byť zamestnaný minimálne po dobu troch mesiacov na trvalý pracovný pomer. To znamená, že akonáhle sa skončí skúšobná doba, môžete požiadať o hypotéku. Niektoré banky však priemerujú trojmesačný príjem delením šiestimi, čo znamená, že žiadateľ následne nemusí hypotéku získať, nakoľko je tento priemer príliš nízky. Iné banky zas dbajú pri priemerovaní na dlhodobý príjem, pričom vypočítavajú priemer buď za obdobie šiestich alebo dvanástich mesiacov. Pokiaľ chcete získať čo najvyššiu možnú výšku hypotéky, ideálne riešenie je byť dlhodobo zamestnaný a žiadať o úver v banke, ktorá vypočítava priemer za obdobie dvanásť mesiacov.

 

Je možné dostať hypotéku aj bez vybranej nehnuteľnosti?

 

Niektoré banky poskytujú aj túto možnosť, avšak majú určité pravidlá. Výšku hypotéky môžu schváliť a žiadateľ má následne šesť mesiacov na to, aby špecifikoval nehnuteľnosť. Na základe vybranej nehnuteľnosti sa napokon vyrobí dodatok, ktorým sa upraví výška hypotekárneho úveru vzhľadom na danú nehnuteľnosť. Pozor, v tomto prípade však môže byť následne reálna výška úveru nižšia, ako bolo plánované, no klient dostane vopred fixované podmienky hypotekárneho úveru, čo môže byť výhodou.

 
Ak vaša nehnuteľnosť ešte neexistuje, treba sledovať termíny

 

V dnešnej dobe je množstvo developerských projektov, v ktorých si môžete kúpiť ešte neexistujúci byt. Ten však v priebehu určitej doby, napríklad dvoch rokov, bude dostavaný a vy máte istotu svojho nového bývania v novostavbe. Čo však v prípade, že potrebujete hypotéku a vaša nehnuteľnosť ešte neexistuje? O hypotekárny úver v tomto prípade môžete žiadať len v bankách, s ktorými má developer dohodnuté financovanie. Aj tu však treba premýšľať, nakoľko termíny začiatku fixácie sa môžu rôzniť. Niektoré banky majú nastavenú fixáciu dátumom podpisu zmluvy, iné zas dátumom prvého čerpania. Pri správnom výbere banky tak môžete “ušetriť” aj niekoľko mesiacov či dokonca rokov fixácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie