Aký bol rok 2018 z pohľadu realitného makléra

Aký bol rok 2018 z pohľadu realitného makléra

Prvý polrok sa niesol v znamení zvyšovania cien nehnuteľností. Ak ste chceli dobre a rýchlo predať - toto bol ten najlepší čas. Nízke úrokové sadzby a banky, ktoré sa medzi sebou predbiehali v najvýhodnejšej ponuke hypotekárnych úverov. Predávalo a kupovalo sa všetko. Od 1-izbových bytov v meste, až po rozsiahlejšie stavebné pozemky na vidieku. Niektorí túto možnosť využili, i keď nepotrebovali nutne riešiť otázku bývania, a nakúpili nehnuteľnosti pre účely ich ďalšieho prenájmu.

O realitnej bubline sa už len nešepkalo. Rástla nám rovno pred očami. Napr. 3-izbový byt po rekonštrukcii, ktorý sa na jeseň roku 2016 predal za 45.000,-€ sa bez väčších zmien a zásahov opäť predával na jar 2018. Predal sa do týždňa za 65.000,-€. Nový majiteľ bol spokojný a pochvaľoval si výhodnú kúpu.

Slovenské domácnosti sa začali rýchlo zadlžovať. Do hry vstúpila NBS (Národná banka Slovenska) a od 1.7.2018 sú v platnosti nové pravidlá a podmienky schvaľovania hypoték. Tento krok spôsobil, že hypotekárne úvery už nie sú tak ľahko dostupné. Ak chcete investovať do kúpy nehnuteľností a žiadate pre tento účel úver, banku okrem iného bude zaujímať aj váš vklad a vaša našetrená hotovosť.

Tento krok postupne zastavil nárast cien nehnuteľností. Tieto sa do zimy takmer úplne ustálili. Stále však môžete medzi inzerátmi nehnuteľností na predaj nájsť "lastovičku" s premrštenou cenou. Stáva sa to väčšinou vtedy, keď sa samopredajca neporadí s odborníkmi z oboru a rozhodne sa si svojpomocne určiť predajnú cenu. Samozrejme tú najvyššiu (ne)možnú.

Ľudia, ktorí čakali s riešením otázky bývania do jesene, zostali sklamaní. Ceny nehnuteľností sú síce ustálenejšie, ale k žiadnemu výraznému zlacňovaniu nedošlo, ani po opatreniach NBS. Prispieva k tomu fakt, že dopyt stále výrazne prevyšuje ponuku. Hlavne v okresoch, kde chýba výstavba nových bytových domov.

Naopak, predpoveď analytikov, že menšia dostupnosť hypoték zvýši záujem o nájomné byty, sa ukázala ako správna. Takže všetci, ktorí predtým stihli zainvestovať do nehnuteľností, dnes nemajú problém s ich prenájmom. Zvýšený dopyt po nájmoch zas spôsobil mierny nárast cien nájomných bytov. A tak sa kruh uzavrel.

Tento trend pokračuje i po novom roku. Čo nám prinesie ´19-ka? Nemala by byť už taká búrlivá a plná zmien ako predchádzajúce obdobie. A keďže ľudia potrebujú bývať, kupovať a predávať sa bude i naďalej. Ak svoju nehnuteľnosť odprezentujete na vysokej úrovni (kvalitné fotky, video, homestaging, atď.) aj naďalej môžete výhodne predávať. Samozrejme na to nie ste sami. Stále sa na mňa môžete obrátiť a ja vám kúpu sprostredkujem rýchlo, profesionálne od A do Zet. Kontaktujte ma ešte dnes a dohodnite si nezáväzné stretnutie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie